Retail.ro a stat de vorbă cu câțiva producători locali și a vizitat cele mai aglomerate piețe din București.
Producătorul local Marin Berinde a anunțat cotațiile sale pentru carnea de porc vândută direct din gospodărie, destinate consumatorilor care caută produse tradiționale și carne provenită din surse sigure.
Porci în viu:
- Porc normal – 16 lei/kg
- Porc Mangalița / Vietnamez – 20 lei/kg
Carne proaspătă tranșată:
- Pulpă – 30 lei/kg
- Cotlet – 35 lei/kg
- Ceafă – 40 lei/kg
- Carne de lucru (pentru tocat) – 25 lei/kg
Preparate și grăsimi:
- Slănină afumată – 35 lei/kg
- Jumări – 50 lei/kg
Berinde menționează că, în această perioadă, nu are șorici disponibil.
Prețurile din piețe
În piețele agroalimentare din Capitală, precum Obor și Crângași, comercianții oferă o gamă variată de produse din porc de la carne proaspătă până la preparate tradiționale specifice sezonului.
În Piața Obor, unde traficul crește puternic în noiembrie, prețurile rămân printre cele mai bune din București.
Carnea proaspătă se vinde astfel:
- pulpă de porc fără os: 21–23,99 lei/kg,
- cotlet fără os: 21 lei/kg,
- ceafă fără os: 27 lei/kg,
- carne de lucru: 19,99 lei/kg.
Pentru cei care pregătesc tobă, caltaboș sau piftie, piețarii oferă și organe:
- ficat la 7 lei/kg,
- inimă și organe la 14 lei/kg,
- cap pârlit la 9 lei/kg.

Preparatele tradiționale sunt și ele bine reprezentate, cu slănină afumată la 39,99 lei/kg, șorici la 29,99 lei/kg, iar produsele gata făcute: tobă, caltaboș, lebăr între 6 și 10 lei bucata, în funcție de dimensiune.
Astfel, Oborul rămâne o opțiune pentru cei care vor să cumpere cantități mai mari la prețuri rezonabile.
În Crângași, prețurile din noiembrie sunt ceva mai mari, dar se remarcă o diversitate amplă de produse, potrivite pentru meniurile de sărbători.
Carnea tranșată are următoarele valori:
- mușchiuleț: 36,60–44,90 lei/kg,
- mușchi file fără os: 33,40 lei/kg,
- cotlet cu os: 33 lei/kg,
- cotlet marinat: 35,90 lei/kg,
- ceafă dezosată: 32,90 lei/kg,
- fleică: 23,80–32,90 lei/kg,
- piept de porc: 32,90 lei/kg,
- spată: 25,90 lei/kg,
- rasol: 21–21,30 lei/kg.

La preparate, carnea tocată amestec variază între 23,40 și 26,90 lei/kg, iar carnea de lucru ajunge la 26,90 lei/kg.
Pentru cei care preferă gustul de produs pregătit în piață, carnea coaptă la jar se vinde cu 46 lei/kg, în timp ce slănina crudă este 30,50 lei/kg, iar cea afumată urcă până la 44 lei/kg.

Jumările haiducești trec de 59,90 lei/kg, iar șoriciul se vinde cu 9,70 lei bucata.
Unde se poziționează prețurile din marile magazine
Nu ne-am uitat doar la prețurile din piețe, ci am dat o raită și prin marile magazine din București.
În supermarketuri, prețurile sunt influențate de promoții și de gramajele prestabilite.
Iată lista completă a sortimentelor de carne și a prețurilor pe categorii, așa cum au fost observate la Kaufland Basarab.

1. Bucăți de Carne (fără os/pulpă/cotlet/ceafă)
- Pulpă de porc fără os: 16.99 Lei/kg
- Pulpă de porc cu os: 16.99 Lei/kg
- Spătă de porc fără os, întreagă: 24.43 Lei/kg
- Gulaș din pulpă de porc: 28.50 Lei/kg
- Mușchiuleț de porc fraged: 29.99 Lei/kg
- Ceafă porc fără os (din Spania): 30.54 Lei/kg
- Ceafă de porc fără os, feliată: 32.57 Lei/kg
- Cotlet de porc fără os (feliat): 33.59 Lei/kg
- Ceafă de porc Iberico: 79.99 Lei/kg
- Cotlet French Rack de porc Iberico: 79.99 Lei/kg

2. Bucăți de Carne (cu os și șorici)
- Cotlet de porc cu os, feliat: 19.99 Lei/kg
- Cap de piept de porc: 24.43 Lei/kg
- Piept de porc fără os, feliat: 30.54 Lei/kg
- Fleică de porc: 30.54 Lei/kg
- Șorici de porc: 37.66 Lei/kg
3. Preparate și Cârnați
- Cârnați proaspeți: 19.99 Lei/kg
- Cârnați: 25.44 Lei/kg
- Pârjoale: 26.46 Lei/kg
- Cârnați subțiri: 28.50 Lei/kg
- Ruladă de porc (Pancetta): 49.99 Lei/kg

Totodată, conform analizei realizate de Retail.ro, iată cum se prezintă prețurile la carnea de porc, organizate pe categorii, în magazinul Carrefour Orhideea.
1. Carne Proaspătă de Porc (preț/100g)
- Grăsime porc vrac: 0.49 Lei / 100g
- Slanină (Lucru cu șoric): 1.11 Lei / 100g
- Rașol de porc (Bucată): 1.63 Lei / 100g
- Cubulețe porc vrac: 2.94 Lei / 100g
- Spate de porc fără os, feliat: 3.55 Lei / 100g
- Piept de porc fără os, feliat: 3.55 Lei / 100g
- File de porc: 3.89 Lei / 100g
- Fleică de porc, feliată: 3.95 Lei / 100g
- Ceafă de porc fără os, feliată: 3.99 Lei / 100g

2. Preparate și afumături (preț/100g)
- Șuncă țărănească feliată: 3.55 Lei / 100g
- Ciolan afumat fără os: 3.75 Lei / 100g
- Mușchiuleț țărănesc feliat: 4.57 Lei / 100g
- Pulpă porc afumată țărănească: 4.99 Lei / 100g
- Piept porc afumat: 5.08 Lei / 100g
- Slanină afumată feliată: 5.55 Lei / 100g
- Kaiser afumat: 5.79 Lei / 100g
- Cârnați seminafumați: 6.10 Lei / 100g
- Ceafă (Afumată): 6.10 Lei / 100g
- Ciolan de casă afumat: 6.10 Lei / 100g
- Pulpă de porc feliată, din România (Afumată): 6.81 Lei / 100g
- Mușchiuleț de porc afumat Moldova (Vascău): 7.89 Lei / 100g
- Kaiser Cărbuni: 7.99 Lei / 100g
- Jambon afumat Moldova: 8.75 Lei / 100g

3. Măruntaie de Porc (Preț/Caserolă)
- Ficat porc LS: prețuri la caserolă între 5.09 Lei și 8.245 Lei, în funcție de greutate (greutăți între 0.283 kg și 0.38 kg).
- Rinichi porc: prețuri la caserolă între 8.459 Lei și 9.855 Lei, în funcție de greutate (greutăți între 0.608 kg și 0.729 kg).




